Stimulentul de insertie

2015-11-12

Stimulentul de insertie este reglementat de:
 • OUG nr. 111/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010;
 • H.G. nr. 52/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 78 din 31 ianuarie 2011.

Valoarea indemnizatiei este de 500 de RON.

Stimulentul de insertie se cuvine pentru fiecare dintre nasteri sau, dupa caz, pentru fiecare dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din O.U.G. nr. 111/2010. Citeste mai mult ?

Conditiile de acordare:
 1. pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru crestere si ingrijire copil pana la varsta de 1 an, daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;
 2. pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru crestere si ingrijire copil pana la implinirea varstei de 2 ani, daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
 3. pentru persoanele care beneficiaza de concediu pentru crestere si ingrijire copil cu handicap in varsta de pana la 3 ani, oricand, pe toata perioada.

In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acesteia se va suspenda.

Cine beneficiaza de stimulentul de insertie?

Stimulentul de insertie se cuvine oricaruia dintre parintii copilului, conform cu optiunea exprimata, daca persoana in cauza indeplineste conditiile de acordare prevazute de lege.

Cand inceteaza dreptul la stimulentul de insertie?
 1. in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
 2. cand beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si nici nu se afla in concediu pentru crestere si ingrijire copil;
 3. daca a avut loc decesul copilului.
 4. daca beneficiarul nu mai realizeaza venituri supuse impozitului si solicita concediu pentru crestere si ingrijire copil.
Beneficiaza de drepturile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor urmatoarele persoane:
 1. oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor;
 2. oricare dintre sotii carora li s-a/s-au incredintat copilul/copiii in vederea adoptiei sau au adoptat copilul/copiii;
 3. persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta;
 4. asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati;
 5. persoana care a fost numita tutore.


lista noutati