Impozitarea dividendelor din 2016

2016-01-06

Impozitul pe dividende se reduce la 5% (in prezent cota de impozit este de 16%) incepand cu dividendele distribuite dupa data de 1 ianuarie 2016, atat pentru platile facute intre persoanele juridice romane, cat si intre persoanele juridice romane si persoanele fizice romane.

Pentru anul 2016 se pastreaza prevederea prezenta potrivit careia daca persoana fizica are si venituri de natura salariilor, din activitati independente sau alte venituri pentru care plateste contributia de asigurari de sanatate nu va plati contributia de asigurari de sanatate si la dividende.

Incepand cu anul 2017 se prevede insa ca indiferent de ce venituri realizeaza in plus fata de veniturile din dividende va plati si contributia de asigurari de sanatate (5.5%) pentru acestea.

Pentru persoane juridice se pastreaza si pentru anul 2016 scutirea de impozit pe dividende pentru dividendele platite de la o societate la o alta societate daca persoana juridica ce încaseaza dividendul detine mai mult de 10% din capitalul platitorului de dividend pe o perioada mai mare de 1 an, analizata la data platii dividendului.lista noutati