Ce prevederi si modificari va aduce noua lege a pensiilor?

Miercuri, 10.10.2018, noua lege a pensiilor a discutata de Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Muncii.  Dupa sedinta de Guvern, ministrul muncii Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca : “ Nicio pensie nu va scadea dupa recalculare, nu se modifica varsta standard de pensionare si nici stagiul de cotizare”.  Conform noii legi, valoarea punctului de pensie va creste astfel : in anul 2019 va ajunge la 1265 de lei , in anul 2020 - 1775 de lei, in anul 2021 – 1875 de lei, reprezentand suma aferenta VPR ( v
Data articol: decembrie 2018

 

Miercuri, 10.10.2018, noua lege a pensiilor a discutata de Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Muncii. 


Dupa sedinta de Guvern, ministrul muncii Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca : “Nicio pensie nu va scadea dupa recalculare, nu se modifica varsta standard de pensionare si nici stagiul de cotizare”. 

 

Conform noii legi, valoarea punctului de pensie va creste astfel: in anul 2019 va ajunge la 1265 de lei, in anul 2020 - 1775 de lei, in anul 2021 – 1875 de lei, reprezentand suma aferenta VPR (valoarea punctului de referinta) nou introdus – 75 de lei, la care se va adauga o majorare de 10% reprezentand sporurile, acordul global si alte drepturi de natura salariala pentru care s-au platit contributii. Conform Programului de Guvernare, punctul de pensie va ajunge la un procent de 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara a lua in calcul intoarcerea sarcinii fiscal, in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare.


Scopul acestui proiect de lege este de a elimina diferentele existente intre persoanele care au lucrat acelasi numar de ani, in aceleasi domenii si cu cotizatii egale, dar totusi cu pensii diferite.  


De asemenea, daca in cazul recalcularii pensiei, va rezulta o suma mai mica, se va mentine suma in plata. 


Noul proiect de lege prevede si accesul online la informatiile despre propriile contributii si debirocratizarea. Cetatenii vor putea accesa site-ul Casei Nationale de Pensii pentru a se informa cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obtinut si sumele achitate drept contributii. In cazul in care se constata faptul ca angajatorii nu achita contributiile la venitul realizat, pot sesiza organele abilitate. 


Contractul de asigurare facultativa se mentine si in acest proiect de lege, dar sufera cateva modificari si anume: in actuala lege se poate plati doar pentru 5 ani consecutivi retroactivi, in noul proiect, persoana isi va putea alege diferite perioade necontributive care sa totalizeze 5 ani. Plata se va putea efectua si in rate, dar sa nu depaseasca 1 an de la incheierea contractului. In cazul in care se alege neplata integrala, se va lua in calcul suma partial achitata. In legea actuala, contractul de asigurarea facultativa se efectueaza la nivelul salariului minim, noul proiectul de lege  va folosi drept indicator salariul mediu. Acest tip de contract se poate incheia doar de catre persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minim 15 ani. 

 

Prin noua lege a pensiilor se introduc masteratul si doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adauga facultatii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, concediului de crestere a copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice, prevazute de actuala lege. Conditia este ca persoana in cauza sa fii realizat un stagiu de cotizare de minim 15 ani.  

 

Gradele de invaliditate sufera si ele o modificare, pentru a crea posibilitatea de a desfasura in paralel unele activitati profesionale. 


   Gradul I – deficienta functionala grava si capacitate de munca diminuata;
   Gradul II – deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata;
   Gradul III – deficienta functionala medie si capacitate de munca diminuata. 


O noua schimbare adusa de acest proiect de lege este ajutorul pentru sotul supravietuitor, care consta in primirea a unui procent de 25% din valoarea pensiei sotului decedat, care se va cumula cu propria pensie.