Conditii pentru creditarea firmei de catre administrator sau alte societati

Data articol: Iunie 2019

Conditii pentru imprumutul societatii de catre administrator / asociat / director

Cea mai des intalnita situatie in care o societate are nevoie de imprumut este cand aceasta se afla in stadiul de start-up si are nevoie de lichiditati pentru a-si desfasura activitatea. Multe afaceri noi se straduiesc sa stranga capital de pornire pana cand modelul de business s-a dovedit fezabil si clienti noi incep sa vina. Atunci cand sursele de finantare externe sunt dificil de obtinut, capitalul societatii este adesea finantat prin imprumut de la asociatii companiei, care sunt recompensati atunci cand noua afacere incepe sa genereze venituri.

 

Chiar si firmele cu istoric in activitate, uneori necesita un imprumut de la actionari, fie ca nu dispun de alte surse de finantare in vederea dezvoltarii, fie pentru ca termenii de acordare a creditului sunt mai prietenosi.

 

Alt scenariu des intalnit este atunci cand o societate acorda un imprumut altei entitati juridice. Acest lucru este realizat in cazul unei asocieri in participatiune sau doar daca tranzactia are caracter ocazional si suma de bani nu provine din fonduri rambursabile de la populatie, depozite, etc. In caz contrar societatea care imprumuta trebuie sa aiba cuprins in obiectul de activitate, efectuarea de activitati de creditare, cod CAEN 6492 - alte activitati de creditare.

 

 

Procedura creditare societate


Creditarea societatii de catre asociati se face pe baza unui contract de creditare a societatii (contract de imprumut), acesta reprezentand documentul justificativ al provenientei lichidatilor in societate aduse de catre asociati.

 

Sumele incasate se vor inregistra in contabilitate in baza urmatoarelor documente justificative:

 

  •    • Dispozitie de incasare catre casierie (incasari in numerar)
  •    • Extras de cont bancar (incasari prin banca)

 

Restituirea sumei imprumutate se va face fie prin virament bancar, fie in numerar, insa cu respectare anumitor conditii.

 

Pentru fiecare tranzactie in numerar, reprezentand primiri sau restituiri de imprumuturi, valoarea sumei de bani nu are voie sa depaseasca 10.000 lei / zi de la, si catre, o persoana fizica, conform Legii nr. 70/2015, Art. 4, alin. 1 si 4.

 

 

Asociatii pot cere dobanda pentru imprumuturile acordate societatii?

 

Da. Asociatii pot stabili sa imprumute firma la o anumita rata a dobanzii, stipulata in contractul de imprumut. Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut a unei sume de bani la termen, cat si pentru intarzierea la plata unei a unei obligatii banesti.

 

Daca imprumutul este dat cu dobanda atunci partile vor stabili sumele platite in plus la rambursarea imprumutul si penalizarile in cazul intarzierii la plata. Aceste sume trebuie mentionate in scris in contract, altfel nu sunt valabile. In cazul in care dobanzile aplicate nu sunt specificate in contract, banii vor fi inapoiati cu dobanzile stabilite de lege, conform OG 13/2011 si anume: 

 

  •    • Dobanda remuneratorie - referinta BNR - 20% [exemplu: 2 (dobanda BNR) - 20% = 1,6% dobanda pe an]
  •    • Dobanda penalizatorie - referinta BNR + 4 puncte procentuale - 20% [exemplu: 2 (dobanda BNR) + 4 puncte procentuale - 20% = 4,8% dobanda pe an]

 

Atentie! Daca in contractul de imprumut sunt implicate parti cu rezidenta in afara Romaniei, iar plata se va face in valuta, dobanda legala este de 6% pe an.

 

Daca asociatul nu isi primeste banii inapoi la timp poate primi actiuni la societate in schimbul banilor pe care ii are de primit.

 

In cazul in care dobanda este perceputa asupra imprumutului, ea este considerata ca venit personal pentru asociat si trebuie raportata in Declaratia Unica, pentru care se va percepe impozitul aferent.

 

 

Societatea poate acorda imprumuturi asociatilor?

 

Conform Legii Nr. 31/1990 privind societatile comerciale, se prevede ca este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:

  1. Acordarea de imprumuturi administratorilor;
  2. Acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior incheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
  3. Garantarea directa ori indirecta, a oricaror imprumuturi acordate administratorilor, concomitenta ori ulterioara acordarii imprumutului;
  4. Garantarea directa ori indirecta, in tot sau in parte, a executarii de catre administratori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
  5. Dobandirea cu titlu oneros ori plata, a unei creante ce are drept obiect un imprumut acordat de o terta persoana administratorilor ori o altă prestatie personala a acestora.

 

 De asemenea, aceste prevederi sunt aplicabile si rudelor administratorilor sau directorilor pana la gradul al IV-lea, in aceeasi masura daca imprumutul priveste o societate comerciala la care una dintre persoanele mai sus mentionate este administrator ori detine, singura sau impreuna cu una dintre persoanele sus-mentionate, o cota de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.

 

Exceptie:

  1. In cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei a sumei de 5.000 euro;
  2. In cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu mai sunt favorabile asociatilor, rudelor si afinilor acestora, decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.

 

 

Ce note contabile trebuie inregistrate in cazul creditarii societatii?

 

De retinut este faptul ca pentru entitatea juridica, dobanda este duductibila in limitele si conditiile prevazute la Art. 23 din Codul Fiscal. 

 

Notele contabile care trebuiesc inregistrate sunt:

  •    • Inregistrarea creditarii societatii (virarea sumei in contul societatii): 5121 = 4551
  •    • Inregistrarea restituirii imprumutului: 4551 = 5121
  •    • Inregistrarea lunara a dobanzii (daca este cazul): 666 = 5121

 

 

Exista multe capcane de natura legala sau fiscala asociate cu imprumutul firmei de catre asociati - cele mei bune sfaturi, la un cost rezonabil, va ofera linistea necesara. Va putem ajuta cu toate aspectele legale si fiscale ale operatiunilor contabile al unui imprumut al firmei, asa ca sunati-ne 0745 024 626 sau trimiteti-ne un e-mail office@adasconsult.ro.