Noua lege a pensiilor - intrebari si raspunsuri

Data articol: 27.08.2019

Noua lege a pensiilor - întrebări și răspunsuri

 

Noua lege a pensiilor, pe lângă modificări, a adus și numeroase întrebări și nelămuriri. Consilierii juridici, din cadrul societății Ada’s Consult, vă vor răspunde la cele mai frecvente întrebări cu care s-au confruntat, după promulgarea noii legi.

 

Care sunt cele mai importante prevederi din noua lege a pensiilor?

 

În primul rând, faptul că valoarea punctului de pensie va crește, in 3 etape de la 1.100 lei, la:

 

  • • 1.265 lei începând cu data de 1 septembrie 2019;
  • 1.775 lei începând cu data de 1 septembrie 2020;
  • 1.875 lei începând cu data de 1 septembrie 2021.

 

Conform noii legi, deciziile emise de Casa Teritorială de Pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă, nu la comisia de contestație din cadrul Casei Teritoriale de Pensii.

 

Masteratul și doctoratul sunt considerate vechime în muncă?

 

În legea actuală a pensiilor, masteratul și doctoratul nu sunt considerate vechime în muncă, însă cursurile de zi ale învătământului universitar, atestate cu diplomă de licență se consideră vechime în muncă.

 

Din septembrie 2021, atât masteratul, cât și doctoratul vor reprezenta vechime în muncă și se vor lua în calcul la determinarea cuantumului pensiei.

 

Punctajul lunar luat în considerare pentru masterat și doctorat va fi de 0,25 puncte.

 

Mamele care au născut 3 copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, conform noii legi a pensiilor?

 

În prezenta lege, mamele nu beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Acest fapt se va schimba, din septembrie 2021, când mamele care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani, vor beneficia, la cerere, de o reducere cu 6 ani a vârstei de pensionare. La această reducere, se va adăuga câte un an în plus, începând cu al 4-lea copil. 

 

Reducerea vârstei de pensionare, se va aplica și în cazul mamelor care au adoptat copii și i-au crescut până la vârsta de 13 ani. 

 

Pensia de urmaș s-a majorat cu 25% din valoarea pensiei soțului decedat?

 

Nu, în prezent, soțul supraviețuitor primește 50% din valoarea pensiei, dacă a împlinit vârsta de pensionare și dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

 

Din septembrie 2021, soțul supraviețuitor poate beneficia de aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei soțului decedat, la cerere, depusă la Casa Teritorială de Pensii, dacă îndeplinește următoarele condiții:

 

  1. a realizat stagiul complet de cotizare;
  2. a îndeplinit vârsta standard de pensionare (65 de ani – bărbati, respectiv, 63 de ani pentru femei);
  3. nu s-a recăsătorit; 
  4. durata căsătoriei a fost de cel putin 10 ani.

 

Pentru a beneficia de consultanță în domeniul pensiilor, de calculul pensiei sau întocmirea și depunerea dosarului de pensionare de către specialiștii noștrii, ne puteți contacta la adresa de e-mail office@adasconsult.ro