Tot ce trebuie sa stiti despre TVA in Romania 2020

Cote TVA 2020
Data articol: Iunie 2019

Tot ce trebuie sa stiti despre TVA in Romania 2020

Taxa pe valoare adaugata poate fi dificil de inteleasa in anumite domenii, atat pentru start-up-uri, dar si pentru afaceri mature.

Am scris acest articol pentru a va ajuta sa aveti cel mai eficient setup pentru afacerea dumneavoastra. Oferim o gama larga de servicii contabile, toate fiind accesibile, utilizand cele mai recente aplicatii software, precum si experti contabili cu experienta. Contactati-ne pentru a discuta despre cum va putem ajuta afacerea.

 

Inainte sa incepem trebuie sa va aduceti aminte ca plata TVA-ului se aplica doar afacerilor care sunt inregistrate ca platitoare de TVA, de exemplu cele care au depasit pragul de 300.000 lei al cifrei de afaceri sau au facut-o in mod voluntar.

 

TVA standard, redus sau scutit?

 

Produsul sau serviciul dumneavoastra va fi incadrat in 3 categorii de aplicabilitate al TVA: standard, redus sau scutit. Pentru fiecare dintre ele va fi perceputa o valoare diferita de TVA. Pentru inceput sa stabilim categoria corecta de incadrare a afacerii dumneavoastra luand in considerare avantajele si dezavantajele de a fi platitor de TVA.

 

 

Dezavantaje in a fi platitor de TVA:

 

Daca comercializati produse sau servicii clasificate pentru cota de standard de 19% va trebui sa tineti cont de structura dumneavoastra de preturi. 

De exemplu, daca aveti un produs cotat standard la 100 RON apoi deveniti platitor de TVA, 19% din 100 RON vor reveni bugetului de stat. Pentru a mentine marjele, majoritatea comerciantilor cresc pretul produsului la 119 RON pentru a se asigura ca valoarea TVA este acoperita fara a afecta profitul.

 

Completarea si depunerea declaratiilor privind TVA-ul este, de asemenea, o actiune consumatoare de timp, deoarece o multime de demersuri contabile sunt necesare. Este recomandat sa cereti unui contabil sa efectueze declaratiile TVA, dar asta reprezinta, desigur, un cost suplimentar.

 

Pe scurt, inregistrarea ca firma platitoare de TVA ar putea face produsele sau serviciile dumneavoastra mai scumpe si va mari tariful platit contabilului.

 

 

Avantaje in a fi platitor de TVA:

 

A fi inregistrat ca entitate platitoare de TVA inseamna ca puteti revendica sumele TVA aferente tranzactiilor de achizitii si cheltuieli ale afacerii. Acest lucru este valabil atat pentru cei care devin platitori prin depasirea plafonului legal dar si pentru cei ce se inregistreaza la cerere.

 

De asemenea, fiind platitor de TVA presupune si o credibilitate mai ridicata a unei afaceri.

 

 

Cote de TVA aplicabile fiecaror bunuri sau servicii

 

Produsul sau serviciul pe care il comercializati va indica valoarea de TVA pe care o veti plati.

 

 

Prestari de servicii si livrari de bunuri scutite de TVA:

 

  • servicii de ingrijire medicale si operatiuni strans legate de acestea;

  • activitati de invatamant specializat dar si meditatii particulare;

  • activitati de instruire sportiva;

  • activitati de asistenta sociala;

  • activitati specifice posturilor de radio si televiziune, altele decât activităţile de natură comercială;

  • majoritatea serviciilor de natura financiar-bancare;

  • servicii de asigurare / reasigurare;

  • pariuri, loterii si alte jocuri de noroc;

  • constructii si terenuri (exceptie facand constructiile noi si terenurile construibile);

  • etc.

 

Pentru a va edifica cu lista completa a serviciilor sau produselor scutite de plata TVA puteti consulta noul cod fiscal.

 

Vanzarea unui produs sau furnizarea unui serviciu scutit de TVA este convenabila, deoarece inseamna ca nu veti plati TVA vreodata, indiferent de cifra de afaceri, ceea ce inseamna ca preturile vor fi influentate doar de dumneavoastra.

Dezavantajul de a fi scutit de TVA este ca nu veti putea revendica TVA-ul platit pentru achizitii sau cheltuieli ale afacerii.

 

 

Prestari de servicii si livrari de bunuri cu TVA redus

 

In Romania avem 2 categorii de cote reduse pentru TVA in valoare de 9% si 5%.

 

 

Codul fiscal prevede o cota de TVA de 9% pentru urmatoarele bunuri sau servicii:

 

  • alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele;

  • comercializarea protezelor si accesoriilor acestora (exceptie facand protezele dentare care sunt scutite de plata taxei);

  • comercializarea de produse ortopedice;

  • comercializarea de medicamente pentru uz uman si veterinar;

  • ingrasamintele sau pesticidele utilizate in agricultura;

  • livrarea apei pentru irigarea terenurilor in agricultura;

  • serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.

 

 

De asemenea, codul fiscal prevede cota de TVA de 5% pentru urmatoarele bunuri si servicii:

 

  • produse traditionale, ecologice sau montane (de la 1 iunie 2019);

  • manuale scolare, carti, ziare si reviste (exceptie facand cele destinate publicitatii);

  • intrarile la muzee, castele, case memoriale, monumente istorice, gradini zoologice si botanice, balciuri, parcuri de distractie, etc;

  • cazarea in sectorul hotelier sau similar;

  • serviciile de restaurant si catering (exceptie facand bauturile alcoolice);

  • livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale inclusiv a terenului pe care sunt construite.

 

Locuintele livrate ca parte a politicii sociale sunt clasificate ca fiind destinate a fi folosite pentru  camine de batrani, case de copii dar si livrarea de locuinte in domeniul imobiliar care au o suprafata maxima utila de 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depasesc 450.000 RON, exclusiv TVA. 

 

 

Prestari de servicii si livrari de bunuri cu TVA standard

 

Daca nu faceti parte din cei care se supun normelor de TVA redus sau scutit, atunci, categoric faceti parte din cei care platesc un TVA standard de 19%.

 

Luati legatura cu un expert contabil daca sunteti pe cale sa deveniti platitor de TVA sau poate aveti nevoie de sfaturi strategice in domeniul fiscal.

 

Ne puteti contacta la email office@adasconsult.ro sau la nr de telefon 0745 024 626