Cod TVA intracomunitar - ce este, cum se obtine, exemplu practic

Data articol: 19.12.2019

I. Ce este codul de TVA intracomunitar

 

Codul special de TVA intracomunitar este un număr individual care permite firmelor neplătitoare de TVA (SRL sau PFA), să efectueze tranzacții cu alte firme care își desfășoară activitatea în interiorul Comunității Europene.

 

Atentie! Agenții economici care vor obține codul special de TVA nu vor deveni plătitori de TVA și pentru operațiunile făcute pe teritoriul României. În continuare, firma va emite facturi fară cod de TVA și nu-și va deduce TVA din achiziții.

 

Codul de TVA va fi folosit doar pentru tranzacțiile efectuate cu alte firme din spațiul intracomunitar.

 

Important: Dacă ești plătitor de TVA trimestrial și faci achizitii intracomunitare de bunuri, va trebui ,ca de la acel punct înainte, să plătești TVA lunar.

 

II. În ce situații ai nevoie de codul special de TVA intracomunitar

 

Pentru a nu întâmpina probleme legate de tranzacțiile ce urmează să le efectuați, îți recomandăm să obții codul special de TVA înaintea oricărei situații, mai jos prezentate.

 

Codul special de TVA intracomunitar se obține de către persoanele interesate în următoarele situații:

 

A. Când prestezi și/sau achiziționezi servicii intracomunitare

 

Cele mai des întâlnite situații de achiziționare servicii intracomunitare sunt cele de promovare Google, Facebook, dar și servicii de hosting, aplicații sau alte softuri necesare să îți desfășori activitatea. Contabilitatea unui magazin online spre exemplu, în această situație, implică înregistrări prin codul de TVA intracomunitar.

 

Acestor colaboratori va trebui să le comunici codul intracomunitar, care va fi stipulat pe factura emisă de către ei, fără TVA, la care ai obligația de a declara și a plăti TVA în România.

 

În aceeași situație poate fi si o firmă cu sediul în România, care furnizează servicii de dezvoltare software la comandă pentru o firmă din Germania.

 

Acestor colaboratori va trebui sa le emiți factura fară TVA, obligația de a plăti taxa pe valoare adaugată revenindu-le acestora în țara de reședință.

 

B. Când achizitionezi bunuri taxabile, fără să existe plafon de scutire

 

De menționat este faptul ca pentru anumite bunuri nu există un plafon de scutire, cum ar fi autoturismele noi si produsele accizabile.

 

C. Când achiziționezi bunuri, iar valoarea tranzacționată atinge plafonul de 10.000 euro / an

 

Dacă achizitionezi bunuri din spațiu intracomunitar și până la plafon de 10.000 euro / an plăteai prețul brut furnizorului, fără nici un fel de obligație ulterioară, de la atingerea acestui plafon lucrurile se schimbă. 

 

La atingerea plafonului de 10.000 euro ești obligat să obții codul special de TVA intracomunitar și să îl comunici către furnizor, acesta facturându-ți de acum înainte prețul fără TVA al bunurilor, iar plata TVA o vei realiza în România la cota actuală de 19%.

 

Important: Poți opta pentru obținerea codului special de TVA intracomunitar chiar dacă nu ai atins plafonul de 10.000 euro. Această situație poate fi favorabilă dacă cota TVA este mai mică în România, decât în țara de unde vei achiziționa bunurile.

 

D. Când aplici pentru regim special de TVA al agricultorilor și efectuezi achiziții intracomunitare de bunuri taxabile

 

Aplicarea regimului special scutește agricultorul de colectarea TVA pentru livrarea de produse agricole și pentru serviciile agricole prestate, de a ține evidențele specifice plătitorilor de TVA, de a depune decontul de TVA sau de la orice obligații ar avea persoanele înregistrate în scopuri de TVA.

 

III. Cum se obține codul de TVA intracomunitar

 

În vederea obținerii codul special de TVA intracomunitar se va depune declarația 091, împreună cu o copie după certificatul de înregistrare (CUI-ul firmei), aceasta din urmă nu este obligatorie dar e bine s-o aveți în cazul în care lizibilitatea declarației este scăzută.

 

Documentele se depun momentan doar la sediul ANAF de care aparține firma, personal, de către administrator, sau pe baza unei procuri notariale, de către o persoană împuternicită.

 

Perioada de așteptare pentru eliberarea certificatul de înregistrare în scopuri de TVA intracomunitar este de până la 10 zile.

 

IV. Studiu de caz

 

Să presupunem că dorești să faci un import de bunuri din Ungaria, taxabile la o rată normală de TVA, în valoarea de 20.000 euro brut. Cota de TVA normală a Ungariei este de 27%, fiind cea mai mare din UE.

 

Pasul 1. Furnizorul va emite factura fără TVA 20.000 - 27% = 14.600 euro preț net

Pasul 2. În țară vei avea de plătit TVA de 14.600 * 19% = 2.774 euro, valoare TVA, raportată la cota României de 19%

 

Acesta este un caz favorabil pentru beneficiar, ținând cont că există o diferență semnificativă între cotele TVA, de 8%, și anume 2.626 euro.

 

Dacă timpul nu îți permite, sau pur și simplu vrei să delegi activitatea unor profesioniști, te putem ajuta cu obținerea codul special de TVA intracomunitar. Ne poți contacta prin formularul de contact sau la nr de telefon 0745 024 626